Difference between revisions of "MP CodeOfConduct/sv"

From The Battle for Wesnoth Wiki
(Updated translation)
(One intermediate revision by the same user not shown)
Line 1: Line 1:
{{MP_CodeOfConduct/Translations}}
+
{{Translations}}
 
 
 
''OBS: Den här sidan är en översättning av [[MP_CodeOfConduct|det engelska originalet]] och är till för att underlätta för svenska spelare. Om någon punkt är otydlig hänvisar vi till den ursprungliga "[[MP_CodeOfConduct|Code of Conduct]]"-sidan. Alternativt kan man fråga översättaren om ett förtydligande via [http://forums.wesnoth.org/ucp.php?i=pm&mode=compose&u=100779| den här sidan].''
 
''OBS: Den här sidan är en översättning av [[MP_CodeOfConduct|det engelska originalet]] och är till för att underlätta för svenska spelare. Om någon punkt är otydlig hänvisar vi till den ursprungliga "[[MP_CodeOfConduct|Code of Conduct]]"-sidan. Alternativt kan man fråga översättaren om ett förtydligande via [http://forums.wesnoth.org/ucp.php?i=pm&mode=compose&u=100779| den här sidan].''
  
Line 107: Line 106:
 
Du kan kontakta valfri moderator eller hela moderator-gruppen via [http://forums.wesnoth.org/memberlist.php?mode=group&g=6651 den här forum-sidan] (på engelska).
 
Du kan kontakta valfri moderator eller hela moderator-gruppen via [http://forums.wesnoth.org/memberlist.php?mode=group&g=6651 den här forum-sidan] (på engelska).
  
* anakayub
+
{{:MP_CodeOfConduct/mods}}
* Baufo
 
* Blueblaze
 
* Dragonking / deekay
 
* Duthlet
 
* grrr
 
* jb
 
* mysticX_th_unknown / mystic_x
 
* Natasiel
 
* Noy
 
* paso
 
* Pikel
 
* ping
 
* Soliton
 
* Thrawn
 
* Truper
 
* Turuk
 
* Velensk
 
* Weeksy
 
* Wintermute (happygrue på IRC)
 
* Yogibear
 
  
 
==Se även==
 
==Se även==

Revision as of 03:37, 12 August 2017

OBS: Den här sidan är en översättning av det engelska originalet och är till för att underlätta för svenska spelare. Om någon punkt är otydlig hänvisar vi till den ursprungliga "Code of Conduct"-sidan. Alternativt kan man fråga översättaren om ett förtydligande via den här sidan.


wesnoth-1.11.7-3-175.jpg

Gruppspels-lobbyn

I början fanns det bara en kampanj (engelsk länk) avsedd för en ensam spelare. Idag har vi en server för gruppspel som kan hantera över 1000 spelare åt gången, från hela världen.

Även om Wesnoth är byggt på öppen källkod och gruppspels-servern är fri att använda för alla, betyder det inte att vi saknar regler. Reglerna som följer är till för alla ska kunna ha kul medan de spelar med varandra.

Generella regler

 • Var artig, speciellt mot människor du inte känner.
 • Följ vett och etikett: Spamma inte och skriv inte med ENBART STORA BOKSTÄVER.
 • Använd inte stötande användarnamn, titlar på kartor, etiketter, eller chatspråk. Detta inkluderar svordomar, kränkande religiösa uttalanden, rasism, och sexism.
 • Missbruka inte servern för marknadsföring, inte ens för gratis produkter. Det är inte en annons-service.

Det finns ofta barn på servern, vilket gör ovanstående regler desto viktigare

 I lobbyn

 • Lobby-chatten (engelsk länk) används för att arrangera spel, så undvik att använda den som en allmän chattkanal eller för diskussioner. Håll istället dessa samtal i spelen, eller använd privata meddelanden
 • Läs speltitlarna. De innehåller ibland värdefull information (t.ex. "reserverad", "kommer ta lång tid", ...) och kan påverka ifall du väljer att gå med i en spelomgång eller inte.
 • Gå enbart med i spelomgångar du tänker spela klart.

Som spelare

 • Lämna inte ett spel i förtid utan att ge övriga spelare förvarning (vi vet att man ibland måste/vill gå, men var snäll och ge de andra spelarna förvarning).
 • Fuska (engelsk länk) inte.

Som åskådare

 • Respektera de som spelar. Om du vill prata om det pågående spelet, använd åskådarlagets chat-kanal.
 • Avslöja inte information för spelarna.

Undantag

Det finns ett enda undantag för de ovanstående reglerna: om du är absolut säker att enbart människor du känner kommer se ditt beteende och du vet att de är ok med det, varsågod...

Åtgärder

 • Alla spelare är välkomna att sätta vem de vill på deras lista över ignorerade spelare.
 • Alla moderatorer på servern kan bannlysa dig från servern tills du har bevisat att du inte kommer begå samma regelbrott igen.

I spel

 • Värden (engelsk länk) är ansvarig för att hantera alla uppkomna problem och kan slänga ut eller bannlysa vem som helst från spelet. Detta betyder dock inte att de får slänga ut eller bannlysa spelare för att de är på väg att förlora eller utöva liknande maktmissbruk.
 • Serverns moderatorer patrullerar lobbyn men undersöker vanligtvis inte problem i spel såvida de inte är övertygade att regelbrottet sträcker sig över mer än ett enskilt spel.

För att upphäva en bannlysning behöver du kontakta moderatorn som bannlyste dig och förklara varför han/hon borde upphäva bannlysningen. Se till att han/hon verkligen har anledning att göra det, antingen med en ursäkt och/eller genom att visa att du inte kommer upprepa ditt övertramp.

Skaffa hjälp

 • Om du behöver instruktioner i hur du använder gruppspels-servern, läs vår guide till gruppspel (engelsk länk).
 • För att be om hjälp från en moderator (eller för att rapportera någon) i lobbyn eller spelet, använd kommandot /query adminmsg.

Hjälp via IRC

Chatt-rummet #wesnoth-mp på irc.freenode.net är en bra plats för frågor angående gruppspel och gruppspels-servern. För hjälp med andra Wesnoth-ämnen, pröva istället #wesnoth. För en introduktion till IRC, föreslår vi den här guiden(engelsk länk). Kom bara ihåg att ansluta till freenode-nätverket och att de relevanta chat-rummen är #wesnoth-mp och #wesnoth

Användbara kommandon

Wesnoths gruppspels-server stöder flertalet kommandon som kan vara nyttiga när du hanterar både spel och människor du möter på servern. De mest relevanta är:

Kommando
Beskrivning
   skrivs antingen i en meddelanderuta, direkt i lobbyn eller genom att trycka 'm' inne i ett spel
/query adminmsg text skickar ett meddelande med 'text' till alla tillgängliga server-moderatorer.   (Se denna sida(engelsk länk) för fler /query kommandon.)
/m användarnamn text skicka ett privat meddelande med 'text' till 'användarnamn'   (identiskt med /msg eller /whisper) (du kan också dubbelklicka på användarnamnet)
/friend användarnamn lägg till 'användarnamn' i din vän-lista  (så 'användarnamn' syns högst upp i listan i lobbyn)
/ignore användarnamn lägg till 'användarnamn' i din lista över ignorerade spelare  (så 'användarnamn' hamnar i botten av listan i lobbyn och du slipper se meddelanden skrivna av 'användarnamn')
   skrivs i en kommando-ruta, genom att trycka ':' i ett spel
control sida användarnamn ge 'användarnamn' kontrol över 'sida' (anges med ordningsnummer)
droid sida on ge kontrol över 'sida' (nummer) till datorn.  droid sida  växlar mellan AI och spelarens kontrol
kick användarnamn släng ut spelaren med 'användarnamn' från det pågående spelet
ban användarnamn släng ut spelaren med 'användarnamn' från det pågående spelet och förbjud honom/henne från att gå med igen  (spelaren måste inte vara med i spelet för att kommandot ska verka, men måste vara på servern)
nosaves Stäng av de automatiska sparningarna. Kan hjälpa till att snabba på spelet i stora scenarion

För en lista över generella gruppspels-kommandon se ChatCommands(engelsk länk) eller använd kommandot /help i ett gruppspel eller i lobbyn.

För en lista över kommandon att använda i ett spel, se CommandMode(engelsk länk) eller använd kommandot :help i en spelomgång.

Lista över moderatorer för servrarna

Du kan kontakta valfri moderator eller hela moderator-gruppen via den här forum-sidan (på engelska).

MP CodeOfConduct/mods

Se även